eliz edebiyat DERGİSİ’nin 147. SAYISI ÇIKTI


eliz edebiyat DERGİSİ’nin 147. SAYISI ÇIKTI

Mart 2021, 147. sayısı ile bu yıl üçüncü kez edebiyat ortamına seslenen eliz edebiyat  dergisi, şiir-öykü-deneme, günlük, çeviri türlerindeki yeni ürünlerle okurlarını selamlamaktadır.

eliz edebiyat dergisi, Mart 2021, 147. sayısı ile yine dopdolu… Sayfalarında, her Mart sayısında olduğu gibi bu yıl da ağırlıkla kadın şair ve yazarların imzalarına yer vermiştir.

Günümüzün pandemi ve  #evdekal! koşullarına rağmen, eliz edebiyat dergisinin sağlık, huzur ve umut dilekleri taşıyan yeni sayısı, izler çevrelerin ilgisi için yola koyuldu…  

Abone ve okurları, şair ve yazarları için, dayanışma ve umut yüklü sayılar için çaba gösteren eliz edebiyat, aylık çıkan ve 13. Yılında da yazardan okura elçilik görevi yapan bir yayınıdır.  

Bu sayı için emek ve ürün vermiş imzalar (alfabetik soyadı sırasıyla): Yeliz Algül / Muhsine Arda / Naci Bahtiyar / Eylem Hatice Bayar / Beste Bekir / Dilek Bilge / Şükrü Bilgiç / Serap Yenilmez Çetin / Filiz Kalkışım Çolak / Aynur Dursun /  Vicdan Efe / Seda Eriş / Fatma Hatun Esen  / Yasemin Evren / Özlem Gavcar / Dilan Genç / Uluay Koçak Güvener / Dilek Tayboğa Harıkçı  / Hilmi Haşal / Gülsüm Işıldar / Güler Kalem / Selen Kızılkaya / Nevin Koçoğlu / Nora Nadjarıan / Neşe Yaşın / Esma Özlen / Özlem Öztürk / Samim Sadık / Halûk Cengiz / Süreyya Seren  / Nilüfer Uçar / Halime Yıldız / Pelin Yılmaz / Ayfer Yurdakul, derginin önemli sayılarından birini daha zenginleştirmişlerdir.

Kapakta “elizi” bulunan şair Nevin Koçoğlu “Sabretmenin Şarkısı” şiiriyle okurlara seslenmektedir. Arka kapakta ise Limasol’da doğmuş Kıbrıslı şair Nora NADJARIAN’ın şiirleri, Neşe YAŞIN çevirisiyle tanıtılmaktadır. Usta şair, yazar ve çevirmen Neşe Yaşın’ın Türkçeye çevirisiyle,  günümüzün tanınmış, çok dilli aktivist bir şairini okuma olanağı bulacaktır, eliz edebiyat okurları ve ülkemizin şiir severleri...

Hilmi Haşal; “Geldik Buraya-3” başlığı altında okuma/ deneme seyrüseferini sürdürüyor,

Pelin Yılmaz; “Kifayet Hamile” başlıklı öyküsüyle, katılmış

Naci Bahtiyar; “2020 Yılının Güle Köz Düşüren Kitapları” değerlendirmesinin ikinci kısmında, geçen yılın şiir kitaplarından sekiz tanesini daha değerlendirmekte: Kaan Koç / Ağız, Hatice Kübra Öktem / Redde Cüret, Tataryen Lokman / İşte Öylece Göğe Bıraktım, Naile Dire / Türbülans,  Olcay Özmen / Çapraz Altında, Fatma Aras / Olduğu Gibi, Bircan Çelik / Raylar Yeşil İspinoz ve Hatice Tarkan Doğanay / Siyah Ceketli Kadınlar… 

Samim Sadık / Halûk Cengiz; Edebiyat Günlüğü-147 ile tarihteki gün-gün yazı yolculuklarını anlatmayı sürdürüyor.

Yasemin Evren; “Tahta Divanlar Demir Somyalar” başlıklı anı-deneme yazısıyla geçmiş ile bugünü karşılaştırıyor. Anılar süzgecinden akmış nostalji (geçmişe özlem) tümceleriyle…

Serap Yenilmez Çetin; “Yarım Elma” başlıklı kısa öyküsüyle, Bursa Nilüfer’den ses vermektedir.

Seda Eriş; Krikolu Çekiçlerle Ruhunu Kanırtan Bir Şair: Anne Sexton incelemesi ile şair kişi ile şiiri arasındaki bağı, bağlantıyı, yaşamsal etkileri irdelemektedir.

Süreyya Seren; “ay” adlı öyküsüyle katkı vermiş eliz edebiyat’ın kadın ağırlıklı sayısına.

Muhsine Arda; “Marmelat Mutluluğu” adlı öyküsüyle kadın haklarına dikkat çekmekte.

Beste Bekir; “Savaş Edebiyata Çarptığında” başlıklı denemesiyle katılmış bu sayıya.

Şükrü Bilgiç; “Çıtla(t)malar-15” üst başlığıyla süren yazı dizinde “Gözlük İpi Üzerinden Sürülen İz”  kısa metniyle düşünme eylemine devam etmektedir.

Vicdan Efe; “Neke” başlıklı öyküsüyle katkı koymuş eliz edebiyat’ın Mart sayısına katılmış.

Esma Özlen;  Yakın tarihte Bursa’da ikamet etmeye başlayan bu sayının genç şairi, arka kapak içinde fotoğraflı özgeçmiş ve “Yalnız Ağaç”, “Özgürlük Seli” şiirleriyle tanıtılmaktadır.

Şiirleriyle yer alan günümüzün tanınmış ustaları ve genç yetenekleri bir arada okunabilir eliz edebiyat’ın kadın ağırlıklı sayısından.  Şiir severlerin tat alarak okuyacakları tahmin edilen yeni şiirler,  edebiyat kamuoyunun ilgisine sunmuştur.  Şairler, alfabetik soyadı sırasına göre:

Yeliz Algül /  Eylem Hatice Bayar / Dilek Bilge / Filiz Kalkışım Çolak / Aynur Dursun /  Fatma Hatun Esen  / Özlem Gavcar / Dilan Genç /  Uluay Koçak Güvener / Dilek Tayboğa Harıkçı  / Gülsüm Işıldar / Güler Kalem / Selen Kızılkaya / Nevin Koçoğlu / Özlem Öztürk / Nilüfer Uçar / Halime Yıldız ve Ayfer Yurdakul eliz edebiyat aracılığıyla şiirimize imge izi koymuşlardır.

eliz edebiyat dergisi için iletişim ve edinme bilgileri, arka kapak içindeki künyeden duyurulmaktadır.

YAYIN KURULU ADINA

Hilmi HAŞAL