“SARMALÇEVRİM” TEMMUZ-AĞUSTOS 2026/52. SAYISIYLA DA “DERGİ…”

FacebookTwitter

İki aylık edebiyat ve kültür dergisi SarmalÇevrim, Temmuz-Ağustos 2026 tarihli 52. sayısını Türk edebiyatının önemli yayınlarından biri olan Dönemeç dergisine ayırdı. Bursa’da Ocak-Şubat 2018’den bu yana yayımlanan derginin sahipliğini SUUS Kitap adına Bülent Elitok, Genel Yayın Yönetmenliğini ise Duran Aydın yürütüyor.

Mart 1976 ile Mayıs 1988 yılları arasında 92 sayı yayımlanan ve “İzmir’den edebiyatımıza ses olan” Dönemeç, döneminin en etkili edebiyat dergileri arasında yer aldı. Pek çok genç kalemin yetişmesine katkı sunan dergi, özgün dosya ve yazılarıyla Türk edebiyatında önemli bir iz bıraktı.

Dönemeç’in yayın hayatına başlamasının 50. yılı dolayısıyla hazırlanan “Edebiyat Dünyasına Ege’den Bir Ses: Dönemeç” başlıklı özel dosyada, derginin edebiyat dünyasındaki yeri ve etkisi farklı kuşaklardan yazar ve şairlerin değerlendirmeleriyle ele alındı.

Dosyada; Maya Yıldızhan, Ahmet Özer, Barış Erdoğan, Onur Ubay, Bülent Güldal, Yusuf Alper, İbrahim Oluklu, Talat Avcı, Şahin Taş, Musa Temirlenk, İlker Sedat Dikeç, Attila Aşut, Nazım Mutlu, Cem Bayındır, Hilmi Haşal, Kemal Bayrakçı, Ümit Yıldırım, Aslıhan Tüylüoğlu, Aygül Kılıç Yıldız, Dilek Özkan, Hüseyin Yurttaş, Ahmet Günbaş, Hidayet Karakuş, Efdal Sevinçli, Ahmet Zeki Muslu, Necati Yıldırım, Mehmet Şakir Örs, Hasan Efe, Ümit Tarı, Mustafa Emre, Nevruz Uğur, Cemil Er, Gıyasi Aydemir, Murat Günaydın, Hasan Erkek, Demet Duyuler, Yusuf Ferhat, Hasan Akarsu, Hülya Duman, Hüseyin Çomak, Nursel Güler, Samle Çağla, Esat Akıncı, Uğur Olgar, Mehmet İş, Satım Ulug-Zade, Orhan Özdemir, Fevziye Şimdi, Ülkü Babacan ve Yılmaz Boğa’nın yazıları yer aldı.

Ayrıca Dönemeç’in kuruluş kadrosunda bulunan Hüseyin Yurttaş, Ahmet Günbaş, Hidayet Karakuş, Ahmet Zeki Muslu, Efdal Sevinçli, Necati Yıldırım ve Mehmet Şakir Örs de özel sayıda Dönemeç’e ilişkin anılarını ve değerlendirmelerini paylaştı.

FacebookTwitter
FacebookTwitter