eliz edebiyat DERGİSİ 16. Yaşında!

FacebookTwitter

2024 Ocak sayısı ile

eliz edebiyat  DERGİSİ, 16. Yılının ilk ayına girdi!

2024 yılında 16. Yaşını kutlayacak…

Yayın yolculuğunu yeni şiirler, öykü, deneme, günlük ve çevirilerle sürdürecektir.

 

eliz edebiyat DERGİSİ’nin 181. SAYISI ÇIKTI!

Ocak 2024, 181. sayısı ile edebiyatseverlere seslenen eliz edebiyat dergisi, şiir-öykü-deneme, günlük ve çeviri türlerinde yeni ürünler sunmayı sürdürüyor. Dergimiz eliz edebiyat başlangıçtan itibaren, ustaların yanı sıra yeni imzaları okurla buluşturmayı amaç edinmiştir. O doğrultuda, eliz edebiyat dergisi, Ocak 2024, 181. sayısı ile yine dopdolu ve yine özgündür, gelecekçidir…

Şimdiden sonraya, estetik (incelikli) izler ekmeli diye, toplumsal, ekonomik zorluklara direnen eliz edebiyat dergisi, yayın yolculuğunu kararlılıkla sürdürmektedir… Tüm “suskunluk suikastlarına”, yok sayılmalara ve benzer olumsuzluklara, karamsarlıklara rağmen, umutla direnmeyi hayat ilkesi saymaktadır. İçeriğindeki ürünlerle birlikte, sağlık, huzur, barış ve umut dilekleri taşıyan her yeni sayısı, edebiyat çevrelerinin, okurların ilgisini beklemektedir. Temel davetidir insanlığa; sanat yarınının ışığıdır, ışıksız kalmayın! Yaşam için “Okumak iyi gelir!” savsözünü unutmadan, dünyanın / doğanın güzelliklerini paylaşmanın, umudu çoğaltmanın, sanatla anlama bürüneceğini not etmektedir. Her soruna karşı(n) sanatla ama öncelikle ilerici / aydınlanmacı sanatla yaşama hakkının savunulacağını vurgulamaktadır.

Her edebiyat sanat yayını, aboneleri ve okurları, şairleri ve yazarları ile var olur… Dünyanın gözünde, yaşam uğruna dayanışma, paylaşma ve direnme belgesidir, gönüllü dergiler… Bu anlayış ve sorumlulukla yeni sayılara doğru ilerlemektedir eliz edebiyat… Bugün, Ocak 2024’te edebiyatseverlerin ilgi ve desteği sayesinde 181’e ulaştı… Her ayın ilk haftasında çıkan dergi, 16. yılında da, yazardan okura elçilik görevini sürdürmektedir…

Tüm okurların, yazarların ve şairlerin, eliz edebiyat’ın 16. yılında da yolculuğuna eşlik etmesi, sanatın, kültürün nefes almasına katkı sayılacaktır.  2024 yılı boyunca, aynı ilgi ve desteğin umut kaynağımız olmasını dilemekteyiz. Tüm şair, yazar, çevirmen ve okurlarımızın yeni yılını kutluyoruz. Barış ve esenlik ortamında sağlık, iyilik, güzellik dolu günler diliyoruz. İyilikler, güzellikler ve umutlar çok olsun!

Ocak 2024, 181. sayı için emek ve ürün vermiş imzalar şunlardır (alfabetik soyadı sırasıyla: Ezgi Fatma AÇIKGÖZ /  Hasan AKARSU / Canan AKTAŞ /  Fatma ARAS / Cansu AYDIN  / Tahir Musa CEYLAN / Ünsal ÇANKAYA / Hasan ÇAPİK / Âba Müslim ÇELİK / Hasan ÇELİKKOL / Yener ÇETİN / Beyhan DAĞCI / Nuri DEMİRCİ / Esra DÖKMEN / Cihan EZER / Hilmi HAŞAL / Horia GÂRBEA / Ersin ENGİN // Yasin GÖVEN / Ülkü KAHRAMAN / Zeki KARAASLAN / Aytekin KARAÇOBAN / Bedri KARAYAĞMURLAR / Selda KAYA /

Fahrettin KOYUNCU / Uğur OLGAR / Cevat OK / Murat TENETOĞLU / Şerif TEZGÖRENLER / Erhan TIĞLI / Gönül TOKAYEVA / Samim SADIK /  Halûk CENGİZ // Deniz SARITOP / Melda VATANCI

Derginin Ocak 2024, 181. sayısını zenginleştiren kalemler ve ürünlerine dair içeriğin akış özeti aşağıdadır:

Ön kapakta;elizi” bulunan şair Tahir Musa CEYLAN, kapak içindeki fotoğraflı özgeçmiş ile tanıtılmaktadır. Şair, “ÇÖL” başlıklı şiiriyle okurlarını selamlamakta…

Arka kapakta; Rumen şair, Horia GÂRBEA, fotoğraflı biyografisi ile tanıtılmakta…  eliz edebiyat’ın 181. sayısında, şairin;  “bu tuhaf nehrin üzerinde”, “kenar”, “aynı kokuları aramak”, “dağlarda bir Budist tapınağı” başlıklı şiirleri, dergi okuruna sunulmaktadır. Şiirlerin Türkçesi, Ersin ENGİN’e ait…

Arka kapak içinde, 1991 doğumlu Murat TENETOĞLU, fotoğraflı biyografisi ile “LERMONTOV – 1. varvara lopuhina’ya  – 2. onlar’a” başlıklı şiiriyle tanıtılmaktadır. Genç şairin şiirleri, eliz edebiyat dergisinde daha önce de yayımlanmıştır.

Hilmi HAŞAL; “Tahir Musa CEYLAN’DAN ÖLÜ VE KÖTÜ  DÜNYAYA BAKIŞIN ‘MİZAN’ DEFTERİ” başlıklı deneme-inceleme yazısıyla, okuma, inceleme ve okuduğunu belgeleme seyrüseferini sürdürmekte… Şairin Ölü ve Kötü  kitabı üzerinden, şiirin felsefeye koşut yolculuğunu incelemiş… Bireyin bilinçaltı sarsıntıları ile zaman katmanlarını imgeye indirgenmesini kayda geçirmiş. Şiir, geçmişin arı kovanına çomak soruları diriltebilir!

Samim SADIK / Halûk CENGİZ; “Edebiyat Günlüğü – 181” ile tarih sayfalarında, gün-gün yazı yolculuklarını anlatmayı sürdürüyor. Zamanın, 1882’deki nabzını tutarken, not edilmişler günlüğü, aynı ilgi yatağında akmaktadır…  Hayat devam ediyor, diyerek!

Fahrettin KOYUNCU; “İZMİR’DEN ZAMAN NOTLARI” deneme çalışmasıyla sayfalara katılmış. Değişik konular üzerine kısa notlar okurun ilgisini çekecektir.

Ezgi Fatma AÇIKGÖZ; “DUYGUSALLIK MI DUYARLILIK MI?” başlıklı denemesiyle yazılı düşünme yolculuğunu sürdürmektedir. Okuru aynı başlığa bağlı düşünmeye yöneltmekte… Deneme sevenler için örnek bir metin!

Erhan TIĞLI;  “DAYANIŞMANIN GÜZELLİĞİ” başlıklı denemede, toplumsal bir güç durumunu anlatan “dayanışma” kavramını irdelemektedir. İnsanlar için “dayanmak” fiilinden türemiş sözcüğün geniş etki alanını anlatmıştır Erhan Tığlı. İlgiyle okunacaktır herhalde!

Canan AKTAŞ;  “ÜLKÜ TAMER’İN  “KONUŞMA” ŞİİRİ ÜSTÜNE” değişik açılardan bakılmış bir yöntemle çözümleme denemesinde, hem ünlü şair Ülkü Tamer’i anmakta, hem de sözcüklerin çağrışım gücüyle ulaşabileceği yelpazeyi anlatmaktadır. Dillere pelesenk olmuş “hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten” tekerleme-iğneleme dizesinin yer aldığı şiir merak uyandıracaktır okuyanda, bellek tazeletecektir!

Fatma ARAS;İYİLER TRENİ’NDEN YÜKSELEN SES: HASAN KULAKOĞLU” yazısıyla başlığa alınmış şiir kitabını ve şairini tanıtmaktadır.

Hasan ÇELİKKOL;  “GÜNAHKÂR BİR BIÇAK YARASI” başlığı altında, güncel bir konuyu öyküleştirmiş: Borsa ve bilinçsiz yatırım yanlışını! Kaybetmenin telaşı ve cinayetle sonuçlanan arkadaşlık!

Melda VATANCI; “KARANLIK” başlıklı kısa öykü ile ilk kez yer almaktadır eliz edebiyat sayfalarında.

Ülkü KAHRAMAN;  “YARIM SAAT” adını verdiği kısa öyküsüyle katkıda bulunmuş derginin Ocak sayısına.

eliz edebiyat’ın Ocak 2024, 181. sayısının (yukarıda anılanlar dışında) diğer şiirleri ise aşağıdaki imzalara ait: Hasan AKARSU / Cansu AYDIN  / Ünsal ÇANKAYA / Hasan ÇAPİK / Âba Müslim ÇELİK / Yener ÇETİN / Beyhan DAĞCI / Nuri DEMİRCİ / Esra DÖKMEN / Cihan EZER / Yasin GÖVEN / Zeki KARAASLAN / Aytekin KARAÇOBAN / Bedri KARAYAĞMURLAR / Selda KAYA / Uğur OLGAR / Cevat OK / Murat TENETOĞLU / Şerif TEZGÖRENLER / Gönül TOKAYEVA / Deniz SARITOP

Edebiyatseverlerin merakla ve keyifle okuyup değerlendirecekleri, paylaşacakları varsayılan özgün örnekler, eliz edebiyat dergisinin Ocak 2024, 181. sayısının değerli yüküdür…

Derginin iletişim adresini ve yasal sorumlularını gösteren zorunlu künye, arka kapak içinde yayımlanmaktadır.

Bursa, Mudanya‘da çıkmayı sürdüren eliz edebiyat dergisi, her ayki yeni sayısının duyurusunda, merak edenler, abone olmak, edinmek veya desteklemek isteyenler için, ayrıntılı bilgiler vermektedir. Dergi yönetimi, her sayıda aşağıdaki not ile edebiyat kamuoyuna seslenmekte:

eliz edebiyat dergisi, ticari bir yayın değildir! Toplu Dağıtımı Yapılmaz! Bayilerde, AVM’lerde, Kitapçılarda satışı yoktur. Abonelerin, edebiyatseverlerin katkısı, yönetimin kişisel çabaları ile yayınını sürdürmektedir. Dergiye ulaşmak, edinmek, destek sağlamak için en kolay ve doğru yol, abone olmaktır. Okuyarak, yazarak ve duyurup tanıtarak, yolculuğumuza eşlik edebilirsiniz! İlginiz, desteğiniz önemlidir! Şimdiden teşekkür ederiz!

 

ABONE OLMAK, EDİNMEK VEYA KATKIDA BULUNMAK İÇİN:

PTT şubeleri veya PTT matiklerden:

Hilmi Haşal – Posta Çeki Hesap No. 00 58 48 93

PTTbank İBAN: TR73 0080 7008 8130 0584  8930 01

 

veya

Vakıflar Bankası

Hilmi Haşal – İBAN: TR25 0001 5001 5800 2355 3231 31

Hesabına, destek, abone / katkı bedelini yatırabilirsiniz…

Yıllık abone ederi (12 sayı):

Yurtiçi: 500.00  (Üç Yüz) TL

Yurtdışı: 50.00 (Elli) EURO

Tek sayı istekler: 50.00 (Elli) TL (kargo ile karşı ödemeli olarak gönderilir)

 

Ayrıca; her yeni sayı için ayrıntılı bilgilerinin tekrarı:

 

www.elizedebiyat.blogspot.com

www.facebook.com/hilmi.hasal

 

adreslerindeki “Duyuru – 181” metninin son bölümündedir.

 

YAYIN KURULU ADINA

Hilmi HAŞAL

FacebookTwitter
FacebookTwitter